tarinamme

Villa Sofian päärakennus on alkujaan vanha Barösundin saaristolaiskoulu, jonka rakennushanke käynnistyi tammikuussa 1926. Koulurakennus valmistui vuoden 1927 loppupuolella ja se vihittiin käyttöönsä Runebergin päivänä 5.2.1928. Siitä lähtien koulu tunnettiin nimellä Barnabo eli paikkana, jossa lapset asuivat. Monet kaukaisemmilla saarilla asuneet lapset majoittuvat koululla ympäri vuoden ja nukkuivat koulun yläkerrassa.

Talon nykyinen isäntä Pentti tutustui Barösundin luonnonkauniiseen alueeseen jo vuosia sitten purjehdusharrastuksensa kautta. Kun Inkoon kunta laittoi vanhan koulun myyntiin, se siirtyi lopulta monien vaiheiden kautta nykyiselle omistajalleen vuonna 2017. 

Päärakennus remontoitiin täysin ja sen pihapiiriin rakennettiin uudisrakennus, Villa Saga. Uudisrakennus on suunniteltu alueen kulttuuriperinteitä kunnioittaen. Modernisoinnin yhteydessä lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmissä ja energian tuottamisessa on panostettu maalämpöön ja aurinkoenergiaan. Uusi Villa Sofia avasi ovensa Barnabon vanhaan kyläkouluun vuonna 2018.

Molemmissa taloissa on nyt viihtyisiä majoitustiloja. Päärakennuksessa toimii myös Cafe Sofia ja sen tunnelmallinen Sali, joka sopii erilaisiin juhliin, kokouksiin ja kurssitoimintaan.

Saunomisesta on tullut tärkeä osa Villa Sofian palveluita. Uudisrakennuksessa on sähkösauna ja ulkoporeamme. Kammisavusauna Louhi ilahduttaa perinteisen savusaunan ystäviä uimalaiturin tuntumassa. 

Villa Sofia on nykyisin elävä osa Barösundin pientä saaristokylää, jossa toimii muun muassa kauppa ja vierasvenesatama. Villa Sofian naapurissa, vain noin kahden kilometrin päässä, sijaitsee vierasvenesatamana sekä ulkoilu- ja luonnonsuojelualueena tunnettu Elisaari. Se on suosittu veneily- ja retkeilykohde, jossa on yksi Suomen suurimmista luonnonvaraisista tammimetsistä luonnonsuojelualueella. 

Lue lisää Inkoon historiasta ja tutustu vanhoihin valokuviin, lehtileikkeisiin ja kertomuksiin menneiltä ajoilta tästä